Adverteren

Last van hooikoorts, dit doe je eraan


Actueel 27 Apr 2021
Last van hooikoorts, dit doe je eraan

Ruim een miljoen Nederlanders hebben jaarlijks last van hooikoorts. Hooikoorts is een allergie die wordt veroorzaakt door de pollen van bloeiende bomen, grassen en bloemen. Mensen die gevoelig zijn voor deze pollen ervaren hierdoor verschillende symptomen. Deze kunnen uiteenlopen van een snotterende neus en tranende ogen tot vermoeidheid, hoofdpijn of zelfs kortademigheid. Hooikoorts is een allergie waarmee men wordt geboren, al krijgen de meeste mensen pas echt last van hooikoorts klachten tussen hun 12e en 30e  levensjaar. Na het dertigste levensjaar nemen de klachten bij de meeste mensen af, al is dat niet bij iedereen het geval. 

Wie allergisch is voor de pollen van bomen, grassen en bloemen heeft hier meestal niet het hele jaar last van. De meeste mensen zijn namelijk niet voor elk soort pollen gevoelig. De eerste bomen beginnen in december/januari te bloeien. Wie gevoelig is voor bijvoorbeeld de pollen van de berk, zal dan al last krijgen van hooikoorts klachten. Andere bomen staan later in bloei, waarbij april en mei vaak de maanden zijn waarin de meeste mensen last hebben van hooikoorts. Hooikoorts is niet te verhelpen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je minder last hebt van de klachten die hooikoorts veroorzaakt. 

Wat te doen om hooikoorts klachten te voorkomen

De pollen die de bomen afstoten en zorgen voor de hooikoorts klachten bevatten een stof waar ons immuunsysteem op reageert. Ondanks dat deze stof helemaal geen bedreiging is voor ons lichaam, denkt ons immuunsysteem dat dit wel het geval is. Wanneer de pollen in de neus, ogen of mond terechtkomen, dan maakt het lichaam histamine aan. Door het aanmaken van histamine ontstaan er vervolgens klachten. De meest voorkomende klachten zijn een snotterende en kriebelende neus, tranende en jeukende ogen. Deze klachten zijn eenvoudig te verhelpen met medicatie die zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar is. 

Hooikoorts medicijnen zijn er in verschillende vormen. De meeste mensen kiezen ervoor om tabletten te slikken, maar je kunt ook druppels of sprays kopen. De tabletten kun je innemen voordat je last krijgt van de klachten of wanneer klachten optreden. Je kunt ze ook het gehele jaar door gebruiken. Naast medicatie zijn er ook een aantal dingen die je kunt doen om klachten voor te zijn. Houd deuren en ramen bijvoorbeeld gesloten en hang de was niet buiten op om te drogen. Zo houd je de pollen in ieder geval buitenshuis.

Geld besparen op je energierekening
Geldzaken 20 Jun 2021

Geld besparen op je energierekening

Artikel plaatsen?

Gemakkelijk uw artikel plaatsen op onze website? Dat kan direct en vandaag nog online!

Artikel plaatsen